Ethereum miner ako ho postaviť doma

Ako postaviť Ethereum miner doma

Ťažba kryptomien začína byť čím ďalej tým populárnejšia a rozšírenejšia medzi ľuďmi. Dôvodom je vidina pasívneho zisku bez námahy. Na ťažbu väčšiny kryptomien už bežné počítače nestačia. V mnohých prípadoch potrebujete špecializovaný hardvér, ktorý je pomerne drahý a nie je možné ho využiť na nič iné.

Ethereum je jednou z kryptomien, ktorá je veľmi populárna a je možné ju ťažiť pomocou grafickej karte bežného počítača. Jedna grafická karta však na vytvorenie veľkého zisku nestačí. Preto ich potrebujete viac. Počítač, ktorý obsahuje viacero grafických kariet, pracujúcich spolu na ťažbe sa volá miner alebo slovensky baník. Takýto miner väčšinou obsahuje 4 a viac grafických kariet pracujúcich spolu.

Na internete môžete nájsť rôzne druhy minerov určených na ťažbu etherea, ale väčšinou sú veľmi predražené. V tomto článku si ukážeme, ako si podobný miner postaviť doma za polovičnú cenu.

Zaregistrujte sa na Binance.com a získajte 10% cashback bonus. Pri registrácii nezabudnite použiť referral kód W9O5ZQ02.

Potrebný hardvér pre ethereum miner

Grafické karty GPU

Ako už bolo spomenuté, na ťažbu etherea sa využívajú grafické karty. Tie však nemôžu byť hoci aké. Dôležitým parametrom je kapacita pamäte. Pamäť potrebná k ťažbe sa neustále zvyšuje. To znamená, že ak potrebná pamäť presiahne 4GB, na kartách s pamäťou 4GB už nebude možné ťažiť. Požiadavka na pamäť sa zvyšuje pomaly, ale isto. Preto odporúčam karty, ktoré disponujú pamäťou aspoň 8GB. Existuje ešte veľa rôznych parametrov, ale vás bude zaujímať hlavne ťažobný výkon (hash rate) a spotreba energie, ktoré sa od výrobcov často nedozviete. Tieto informácie si však dokážete jednoduchu vygooglovať.

Základová doska

Základom každého počítača je základová doska. Na trhu sa nachádza množstvo špecializovaných základových dosiek určených na ťažbu kryptomien. Dôležitým faktorom, respektíve parametrov je počet PCI-E slotov, ku ktorým dokážete pripojiť grafickú kartu. Takže ak chcete mať zapojených 6 grafických kariet, musí vaša základová doska obsahovať 6 PCIE slotov. Grafickú kartu dokážete pripojiť aj prostredníctvom PCIE 1 slotu. Budete však potrebovať takzvaný riser (adaptér), ktorý vám laicky povedané, z PCIE 1 urobí PCIE 16, ako môžete vidieť na priloženom obrázku.

Zdroj.

Zo zdroja je napájaná celá sústava. Dôležité je vybrať si zdroj, ktorý obsahuje dostatok konektorov. Výkonné grafické karty totiž potrebujú externé napájanie. Je preto potrebné, mal váš zdroj napájací kábel pre každú z grafických kariet zvlášť. Druhým faktorom je výkon zdroja. Potrebný výkon záleží najmä od spotreby grafických kariet. Spotrebu niektorých grafických kariet si viete pozrieť na odkaze thecryptomining.info. Zbytok sústavy nie je energeticky náročný. V mojom prípade to je približne 100W. Odporúčal by som vám však kúpiť zdroj, ktorý by mal aspoň 20% rezervu, pretože údaje o spotrebe grafických kariet nemusia byť vždy správne.

Ethereum miner - pcie 1 riser

Procesor

Vzhľadom na to, že ethereum sa ťaží pomocou grafickýck kariet, výkon procesora je v tomto prípade nepotrebný. Úplne vám bude stačiť lacnejší dvojjadrový procesor. Jeho hlavnou úlohou bude držať v chode operačný systém.

Pamäť RAM

Pamäť ram tiež je nie pri ťažbe etherea až tak potrebná. Pre miner by som vám určite odporúčal 64 bitový operačný systém. A ak sa rozhodenete pre windows, budete potrebovať minimálne 4GB ram, aby dokázala operačný systém utiahnuť.

HDD

Pevný disk slúži iba pre operačný systém, driver pre grafickú kartu a program pre ťažbu. Celé sa to zmestí aj na 64GB SSD disk. Dokonca je možné operačný systém bootovať aj z USB. Ja osobne som kúpil 128GB SSD, pretože cenový rozdiel bol veľmi malý a miesto navyše sa vždy zíde.

Nosná konštrukcia / rám

Všetky potrebné súčiastky sa do bežnej "bedne" počítača nezmestia. Potrebujete špeciálny rám alebo inak povedané konštrukciu, do ktorej súčiastky namontujete. Na internete sa dajú ľahko kúpiť, ale ich cena sa pohybuje pri hranici 100€. Pričom si dokážete identickú konštrukciu postaviť doma za zlomok tejto ceny. Materiál stál asi 12€

Ethereum miner - materiál pre konštrukciu
Ethereum miner - narezaný materiál
Ethereum miner - hotová konštrukcia

Rozmery konštrukcie sa môžu líšiť v závisloti od požiadaviek na váš miner. Odporúčal by som najskôr si nakúpiť súčiastky a veľkosť konštrukcie prispôsobiť. Ak totiž chcete miner s 8 GPU, budete mať iné požiadavky ako niekto, kto chce iba 4 GPU. Môj miner bol navrhnutý pre 6 GPU a má rozmery 70cm na šírku, 40cm na výšku a 30cm na hĺbku. Tie sú však iba informačné. O samotnej konštrukcii povedia viac priložené obrázky ako slová. Snáď len toľko, že materiál zoženiete v ktorokoľvek obchode pre kutilov a na zostavenie vám bude stačiť bežné náradie z garáže. Uviedol by som ale niekoľko poznatkov, respektíve problémov, na ktoré si treba dať pozor.

Grafické karty produkujú množstvo tepla a mali by mať preto dostatok priestoru, aby jedna nefúkala horúci vzduch na druhú. Ja som nechal medzi jednotlivými kartami 8cm miesta a karty dosahovali teplotu skoro 70°C. Musel som preto pridať zopár prídavných ventilátorov, aby sa zlepšilo prúdenie vzduchu. Druhým problémom bola dĺžka káblov vedúcich zo zdroja ku grafickým kartám. Dočiahnuť síce dočiahol, ale jedná sa o 8 žilový kábel v relatívne masívnej izolácií, ktorý bol dlhú dobu zmotaný v krabici a veľmi sa bránil narovnaniu. Vo výsledku ťahal kábel najvzdialenejšiu kartu takou silou, že som radšej kúpil 8 žilovú predlžovačku, aby sa niečo nezlomilo.

Zapojenie súčiastok

Predpokladám, že každý kto sa rozhodne, postaviť si doma vlastný ethereum miner, už niekedy skladal bežný počítač. V tomto prípade to nie je nič výnimočné, takže základné informácie vynechám. Jednotlivé komponenty viete ku konštrukcii prichytiť skrutkami, prípadne eska páskami. V prípade, že neplánujete s minerom hýbať alebo ho niekam prevážať, môžete niektoré komponenty nechať iba voľne položené. Napríklad v mojom prípade zdroj a ani SSD disk nie sú ku konštrukcii na pevno prichytené.

S čím sa však stretnete možno prvý krát je PCIE riser, ktorý sme už spomínali. Je to jednoduchý adaptér pre zapojenie grafickej karty s konektorom PCIE 16 do portu PCIE 1 na základovej doske. Na priložených obrázkoch môžete vidieť ako funguje. Jedná sa o 2 konektory, ktoré sú spojené pomocou USB kábla. Jeden koniec zastrčíte do základovej dosky a do druhého zapojíte grafickú kartu. Konektor, do ktorého sa zapája grafická karta obsahuje ešte port pre napájanie. Tento napájací kábel by mal obsahovať každý napájací zdroj.

Ethereum miner - PCIE 1 riser
Ethereum miner - PCIE 16 riser

Nastavenie systému

Dôležité je vybrať si správny operačný systém. Jednou z možností je použiť Ubuntu, ktoré je zadarmo. Pokiaľ však nie ste linuxový guru, nastavenie systému vám zaberie veľké množstvo času a aj tak nie je isté, či sa vám podarí všetko ponastavovať. Ja osobne som sa asi po týždni rozhodol prejsť na Windows 10, nakoľko som nevedel na linuxe nastaviť teplotnú krivku ventilátorov pre grafické karty.

Takže zbytok článku sa bude venovať nastaveniu systému a spustenia ťažby etherea v prostredí windows. O tom ako nainštalovať windows sa dočítate na mnohých stránkach, takže prejdem rovno k veciam, ktoré sú potrebné pre ťažbu etherea. Okrem operačného systému vám budú stačiť iba 3 veci. Driver pre grafickú kartu, program pre ťažbu a program pre reguláciu výkonu grafických kariet (MSI afterburner). Ten posledný program nie je nutný, ale veľmi ho odporúčam.

Driver pre grafické karty

Je to jednoduchý program, ktorý umožní vášmu počítaču používať grafickú kartu. Jediné, čo musíte urobiť je ná základe grafickej karty stiahnuť a nainštalovať správny driver.

Pre grafické karty od Nvidie navštívte stránku nvidia.com a pre grafické karty od AMD stránku support.amd.com. V oboch prípadoch stačí zadať typ vašej grafickej karty, stiahnuť a nainštalovať daný program.

Softvér pre mining

Ak máte nainštalovaný driver, môžete prejst k programu pre ťažbu. Na webe ethermine.org nájdete niekoľko programov pre mining a aj postup pre ich sprevádzkovanie. Osobne používam Claymore Miner. Ten stiahnete na odkaze claymore miner. Po stiahnutí najnovšej verzie nemusíte nič inštalovať, iba rozbalíte a otvorite priečinok. V ňom uvidíte niekoľko súborov s príponou .bat. Sú to súbory v ktorých je už prednasatvená konfigurácia pre spustenie ťažobného programu. Môžete ťažiť aj 2 meny súčastne. My však chceme ťažit iba ethereum. Nájdeme súbor s názvom ETH only (prípadne iný ekvivalent), otvoríme v textovom editore a zmeníme predvolenú Ethereum adresu na našu. Ak adresu nemáte, môžete ju získať vytvorením si ETH peňaženky na webe www.myetherwallet.com, prípadne použiť adresu, ktorú Vám poskytnú priamo na niektorej burze. Odporúčam Coinbase.com alebo Binance.com. Po prepísaní adresy uložíme súbor, zavrieme textový editor a spustíme daný súbor dvojklikom a ťažba etherea sa spustí automaticky.

Claymore miner - ETH

MSI afterburner

MSI afterburner

Tento softvér nie je povinný, ale veľmi ho odporúčam. Jedná sa program, ktorý vám umožní kontrolovať nastavenia grafických kariet. Tým myslím, rýchlosť ventilátorov, elektrický príkon, frekvenciu jadra, frekvenciu pamäťe atď. Je veľmi jednoduchý na používanie. Budte však veľmi opatrní pri pretaktovaní. Ak zvýšite frekveniu jadra alebo pamäte grafických kariet, môžete ich poškodiť. Osobne neodporúčam karty pretaktovať. Pretaktovaním vám v mnohých prípadoch končí záruka daná výrobcom.

Najdôležitejším prvkom je však možnosť nastaviť si vlastnú teplotnú krivku. To znamená, že viete nastaviť rýchlosť ventilátorov vzhľadom na teplotu. Predvolená krivka je nastavená tak, aby boli karty, čo najtichšie. To však spôsobuje, že sa karty ohrejú na vysokú teplotu. Ak plánujete váš ethereum miner umietniť na miesto, kde hluk nie je prekážkou, môžete výkon ventilátorov zvýšiť. Nižšia teplota znamená nižsí elektrikcý odpor a tým pádom aj nižšiu spotrebu elektriny.

MSI afterburner teplotná krivka

Predaj / obchodovanie / uloženie

Ak by ste chceli vyťažený ETH predávať, ďalej s ním obchodovať, prípadne ho iba niekam uložiť, odporučil by som Vám použiť burzu Coinbase.com alebo Binance.com. Obe Vám poskytnú ETH adresu, ktorú môžete napísať priamo do .bat súboru a vytažený ETH sa začne pripisovať na Váš účet. Viac informácií o Coinbase.com nájdete v článku, kde rozoberám, ako získať bitcoin zadarmo.

Záver

Na záver ešte prikladám fotku na ktorej, je ethereum miner dokončený. Zhotovenie trvalo približne 3 dni. Najviac času zabral návrh a zhotovenie konštrukcie na mieru. Zapojenie súčiastok a nastavenie systému už bola hračka.

Posledná rada na záver. Ethereum miner produkuje množstvo tepla. Takmer celá jeho spotreba eletrikny sa premení na teplo. To sa však dá využiť. Ja osobne s tým vykurujem posilňovňu o rozlohe 30m2, ktorá je umietnená v pivnici, kde je permanentný chlad. Počas zminých mesiacov sa teplota pohybovala na úrovni 17°C, s využitím tepla, ktoré ethereum miner produkuje, sa teplota v miestnosti zvýšila na príjemných 23°C.

Dokončený ethereum miner